Glutenfria frallor

Nu har jag bakat och bakat och bakat lite till för att få till de perfekta frallorna. Den första gången blev de platta och inte ens klara. Andra gången blev de klara men inte så fluffiga som jag vill. Tredje gången la jag till bakpulver och fick de båda runda och färdigbakade. Vet att det är svårt att baka glutenfritt eftersom degen inte beter sig som den gör när den innehåller vanligt mjöl.

Jag har nu försökt att komma fram till den perfekta mjölblandningen och hur mycket jäst som ska till och sen inte hur varm ugnen ska vara och hur länge frallorna ska vara där inne. Jag har några provbak kvar men det sista betyget från mina kräsna barn var att de var supergoda. Det värmer gott i hjärtat. Här kommer i alla fall receptet på mina frallor som jag bakar…

Glutenfria frallor – 8 stycken
5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk olja
2 dl havregryn
Ca 500 g glutenfri ljus mjölmix – ca 7 dl

Gör så här:
Blanda vatten, jäst, salt och olja i en stor bunke. När jästen löst upp sig, häll i havregrynen och rör om. Blanda ner mjölmixen, ta lite åt gången och fortsätt tills du får en lös smet som börjar släppa från kanterna. Den ska alltså vara så pass lös att den vore svår att knåda men ändå så pass fast att den håller ihop i ett stycke och inte är rinnig. Lägg över en kökshandduk och jäs i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut degen på en mjölad yta och forma till en lång korv. Skär i 8 bitar och forma till frallor. Degen ska inte knådas utan bara formas! Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och jäs dem ytterligare 30 minuter. Grädda sen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Lämna ett svar