Nytt år nya möjligheter

Har funderat fram och tillbaka om jag ska ha bloggen kvar eller ej och har nu kommit fram till att OM jag ska ha den kvar så måste den ha ett syfte. Nu har jag kommit fram till att den ska vara kvar och det är för att jag tröttnat på att alla mataffärer säljer massa glutenfria produkter, men har nog väldigt dålig koll på om det är gott eller inte. Så därför tänker jag under detta året TESTA vilka produkter som finns på marknaden och hur de faktiskt smakar. Sen vill jag påverka mina matbutiker att ta hem det som är gott i stället och som faktiskt gör att jag kan leva med min celiaki på ett gott och roligt sätt.

Om du inte vet vad Celiaki är, så är det en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein som finns i vete, råg och kort, startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.  Celiaki är samma sak som glutenintolerans, medan glutenallergi är en felaktig benämning som ibland används.

Celiaki kan inte botas så har du fått en diagnos, då är det för resten av ditt liv. Jag fick min diagnos när jag var 16 år och kunde inte acceptera att jag fick hämta specialmat i skolan (pinsamt att vara annorlunda) och inte heller blev dålig så struntade jag länge i det. Jag har något som ibland benämns som ”tyst” celiaki och det är när man egentligen inte har så mycket problem, och i mitt fall så bryts inte tarmluddet ner så värst mycket. min intolerans ses endast i blodproverna som tagits.

För ca 11 år sedan så mådde jag (läs min kropp) väldigt dåligt, jag hade konstant värk i mina leder och min kondis var i botten. Då var mina tvillingar runt ett år och jag vägde nästan 80 kg och jag fick nog. Då började jag med LCHF och blev på 2 veckor helt fri från min värk och jag gick ner flera kilo. Jag orkade börja träna och jag orkade börja leva livet igen. Det var då jag insåg vad gluten gör med min kropp…

Sedan dess har jag hållit mej mer eller mindre borta från gluten men med några smärtsamma återfall. Nu lever jag helt glutenfritt och vet att om jag får i mej minsta lilla så rasar hela magen och jag får tillbringa tiden på en toa 🙁

Så mitt mission 2020 är att testa glutenfria produkter som erbjuds i våra affärer och att få min matbutik att ta hem goa grejer som gör att vi med celiaki också kan få leva ett gott liv med god mat!

Lämna ett svar