Dubbelmarinerad kall fläskfilé och grillad vitkål, majs & lök

Äntligen får man grilla igen, som jag har längtat!!! Så idag när jag jobbade hemma och då har lite extra tid fixades det kall marinerad fläskfilé som serverades med grillad vitkål, majs och lök i foliepaket till middag. Så gott blev det och det är ganska så enkelt också, det enda man behöver ha är lite tid att låta fläskfilén marineras, minst 3-4 timmar i alla fall.

OCH eftersom det är så gott så vill jag gärna dela med mej av receptet, så här kommer dessa båda…

Fläskfilé – 8-10 portioner
2 fläskfiléer á 600 g
1 msk olivolja
2 tsk flingsalt
2 pressade vitlöksklyftor
2-3 tsk citronpeppar
3 msk smör och rapsolja

Marinad:
1 vältvättad citron, strimlat skal
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl olivolja
½ dl vitt matlagningsvin
1 msk japansk soja
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
1 knippe örter (timjan och oregano)

Pensla köttet med oljan och gnid in det med salt, vitlök och citronpeppar. Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna och lägg i köttet, bryn runtom i 5-10 minuter. Lägg det sedan i en ugnsfast form och stick in en köttermometer i den tjockaste delen av filén. Stek det sedan färdigt i ugn eller som vi gjorde på grillen tills det har en innetemperatur på 70 grader. Ta ut köttet och lägg på en bit folie och låt svalna.

Blanda ihop marinaden och lägg köttet med marinaden övertäckt i en bunke i kylskåp i 3-4 timmar, gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skär det sedan i bitar och skeda över lite marinad och lägg upp på serveringsfat, dekorera med örter.

Foliepaket med majs, spetskål och lök – 4 portioner
½ spetskål
1 gul lök
2 majskolvar
35 g smör
ev. 4 msk BBQ-sås
Flingsalt
Chiliflakes

Dela spetskålen och löken i klyftor, samt skär majskolvarna i ca 4 centimeter långa bitar. Lägg ut två stora bitar aluminiumfolie på varandra så de ligger dubbelt och lägg på grönsakerna. Ringla över BBQ-sås och klicka ut smöret över grönsakerna.

Vik ihop folien till ett paket och lägg det på grillen i ca 15 minuter med locket på. När det är klart kan man ev. ringla över lite mer BBQ-sås och smör. Strö över flingsalt och chiliflakes.

Servera köttet med den varma majsen, spetskålen och löken och gärna en god sås till. Vi valde bearnaisesås, både en vanlig och en med chili, supergott till!

Kommentera