En resa till Rom

Vilken fantastisk stad jag har varit i, är nog faktiskt lite kär i Rom. Fick chansen att åka dit med mitt jobb då det var vårens konferensresa och vi åkte från tisdag till söndag. Vi har jobbat ½ dagen och varit ledig ½, då det har blivit många mil promenad denna vecka… I snitt 1½ – 2 mil/dag och det känns som en hyffsad träning då vi också bodde på våning 5 och gick många gånger upp i dessa trappor (ville INTE åka i den hissen).

Första dagen så gick vi på guidad tur i Vatikanen, med Sixtinska kapellet och St Peterskyrkan och på kvällen var det dags för fotboll. Jag är inget fan alls av fotboll men det var kul att se Roma-Genova som spelade.

Andra dagen åkte vi på utflykt utanför Rom och vi tittade på den första vägen som byggdes till Rom, vi var nere i katakomberna och vi fick se de långa viadukterna. De där romarna kunde bygga de, eller i alla fall alla slavar de hade för att göra jobbet.

Roms första väg

Via dukter, den längsta 100 km lång

Efter turen så strosade vi bara runt och kollade på allt som man måste se när man varit i Rom, det som vi inte fått se på våra turer… Lunch blev det också, gnocchi som var gjort på potatis och med massa mozzarella, riktigt mumsigt!

I fredags var det dags för Colosseum och vår svenska guide (www.dinsvenskaguideirom.com) Kristina gav oss en härlig historielektion om Colosseum och Forum Romanum. Vi träffades redan när vi var i Vatikanen och jag måste verkligen rekommendera en svensk guide, man tar till sig det på ett helt annat sätt och det känns lättare att ställa frågor och få svar på det man verkligen vill veta.

På kvällen hade vi bokat in en 4 timmars (!!!) mat & vin guidning och jag tror att jag har smakat på några av de godaste ostar och charkuterier jag någonsin ätit. Nedan är den första brickan vi fick smaka på och allt serverades med en massa gott vin. Vår guide Jass var väldigt kunnig i ost och berättade en massa om hur de tillverkats och i vilken region i Italien de kom från. Vi fick också lära oss hur grisarna/bufflar bodde, vad de fick äta och vart de levde. Vi fick även testa riktig Italiensk pizza och pasta och vi fick så klart också lära oss hur en riktig buffelmozzarella görs och hur den ska smaka. Går ju inte att jämföra med de vi köper här i Sverige….

Tills sist fick vi också lära oss hur en riktigt Gelato är gjord och att den inte ska vara fluffig utan ganska så slät. Vi fick också lära oss vad man som turist ska kolla efter när man väljer glasställe… Det bästa tipset var att kolla på hur bananglassen ser ut, den ska inte vara gul utan beigevit. För det är ju bara skalet som är gult inte själva bananen 🙂 När vi sen visste vad vi skulle leta efter så insåg man hur många som hade fluffig, gul fake bananglass…

I lördags eftermiddag strosade vi bara runt och tog oss upp till Villa Borghese en stor park som finns mitt i Rom. Vacker utsikt och härligt område att bara strosa i. Eftersom Rom firade födelsedag, 2771 år så var det även massa musik och festligheter vilket gjorde det hela lite mer stämningsfullt.

En liten bit av den spanska trappan

Utsikt ut över Rom från höjden Villa Borghese

Många statyer och ett härligt område att bara strosa runt i eller varför inte ta med picknick och stanna hela dagen

Så en kul resa varvad med jobb och en massa kultur blev det denna gång. Nu är kroppen laddad med energi och massa härliga intryck och redo för en fantastisk vår.

Kommentera