Kålpudding

I helgen fick vi tillagat en super god kålpudding som smakade så där som när Magnus farmor gjorde den. Det var ett recept ur Gastrofy matkassen och skapat av Åse – 56kilo.se. Jag gjorde om den lite så den skulle bli lite mer barnvänlig och jag serverade även dom lite kokta potatisar och kålen bredvid rå, eftersom de gillar den så bäst. Tyvärr så missade jag bilden så den får ni föreställa er 😉

En riktigt god kålpudding:
500 gram blandfärs
5 dl grädde
1 st ägg
200 g keso
2 msk kalvfond
1 st vitkålshuvud
1 msk lökpulver
1 msk smör
3 msk oxfond
2 dl vatten

Såsen:
2 dl spad
3 dl grädde
1 msk soja

4 msk lingonsylt (helst rårörd)
600 g broccoli

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär vitkålen i mindre bitar och finhacka löken. Blanda ihop färs, lökpulver, hälften av grädden, ägg, keso, kalvfond, salt och peppar i en bunke.

Stek vitkålen mjuk i smör. Bred ut smeten jämnt i en långpanna och fördela den stekta kålen ovanpå. Koka upp vatten och grädde med oxfond, häll över kålpuddingen

Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.

Sås: Häll av ca 2 dl spad från formen och koka upp med grädde och soja. Låt reducera lite. Smaka av med salt och vitpeppar och lite kalvfond.

Koka broccoli lätt i saltat vatten, ca 4 min.

Servera kålpuddingen med kokt broccoli och lingonsylt.

Kommentera