Hjärnan behöver kolhydrater, eller….

Nu har det snart gått två veckor utan socker och på liberal LCHF och vad händer då i kroppen när man lägger om kosten. Jo, är man en van lågkaloribantare och kolhydratjunkie och lite sockerberoende så kommer det hända massa saker i kroppen. Kroppen är en slug en som kommer göra en massa saker för att få sitt ”gift” och hjärnan den är slug. Den gör så att du blir trött och att du får ont i huvudet, den gör så att du blir grinig och så där lagom rolig att ha och göra med.

Men efter ca en vecka så börjar den fatta att den mår ganska så  bra. Den börjar göra av sin energi på fett och då behöver den inte lika mycket kolhydrater som tidigare. Din hjärna förbränner cirka 120 gram glukos per dygn om du äter denna mängd i form av kolhydrater. Äter du inte denna mängd kommer din hjärna att förbränna cirka 20-30 gram glukos som din lever enkelt kan tillverka på egen hand av aminosyror, glycerol eller mjölksyra. Resten av hjärnans energibehov tillgodoses av ketoner. Ketoner är ämnen som levern tillverkar av fettsyror. Kroppen och din hjärna är därför inte i behov av ett enda gram kolhydrat i maten för att fungera väl.

groda1
Så, NEJ, vår hjärna behöver inte en massa onyttiga kolhydrater för att fungera!!! Den som påstår det kan gå och dra en gammal säck över sig för det stämmer inte!!!

Lämna ett svar