Att ha fullt upp, hur prioriterar man då?

Ibland blir det för mycket i livet. Det blir det ju lätt så när man har tre barn som alla har fullt upp med aktiviteter, hus som ska röjas i, mat som ska handlas och lagas, träning som man själv och gubben vill göra och så lägger vi till heltidsjobb på det. Ni som känner mej vet att jag inte har så lätt att sitta stilla och gärna drar på mej en massa skojiga projekt. Kanske är det också den anledning som gjorde att jag tillslut gick in i den berömda väggen i januari förra året. Jag hade ett tufft halvår där jag fick lära mej att prioritera att inte göra någonting och att prioritera att bara göra det jag tyckte var absolut roligast. Tog faktiskt flera veckor av stillasittande på soffan som fick mej att inse att kroppen faktiskt behöver återhämtning och att det inte blir så himla lätt att nå sina mål om man inte gör det.

Idag lever jag ett annat liv där jag faktiskt inte får dåligt samvete om jag inte hinner med allt jag vill göra. Jag prioriterar mej själv och gör saker som jag faktiskt mår bra av! Jag får inte heller dåligt samvete om jag stoppar i mej något som jag vet inte är bra. Jag gör medvetna val helt enkelt, väger för och nackdelar mot varandra och skulle jag välja något som kanske inte är så bra, så får jag inte heller dåligt samvete för det för det är ett val jag gjort. Sen ska jag väl tillägga att man kan inte göra dåliga val hela tiden, för så blir också resultatet dåligt!!

Men när man lever i den där världen när allt kretsar kring att vara alla till lags och högprestera för att andra ska bli glada, då blir det inte så bra! Man stressar på jobbet, man stressar till gymmet och man stressar hem, man äter den där perfekta maten (ofta alldeles för lite också) och tror att man ska få toppresultat. Men tyvärr är våra kroppar så funtade att de hormoner vi producerar när vi är stressade sätter sej oftast som ett fint band runt magen, så var det för mig. Tyckte att jag tränade massor, oftast 4-5 pass i veckan men smalare blev jag inte. Och vad blir man då, JO ännu mera stressad!!! Man hetsar upp sig och försöker vara ännu mera duktig och stressar ännu mera, och så är ekorrhjulet igång.

Vi måste börja leva ett mer harmoniskt liv och göra mer medvetna val, både när det gäller mat och träning! Vårt samhälle måste lära sig att stress inte är bra och att människan behöver återhämtning från jobb för att kunna prestera bra. Dagens hets, att vi alltid måste vara tillgängliga är inte bra för oss. Men hur prioriterar man då?

Jag tror att det är viktigt att lyssna på sig själv och verkligen fundera på vad det är man vill uppnå. Vill jag träna för att bli starkare, ja välj då en träning för det. Tex styrketräning blandat med intervallträning. Vill jag gå ner i vikt, ja välj då en kost som får dej att göra det. MEN hoppa för guds skull inte på någon snabb fix diet, för det kommer bara göra att du först går ner och sen går upp! Din plan ska vara att du ska kunna leva på samma sätt om 5 år, så läs på vad din kropp behöver för att du ska kunna gå ner i vikt och för att sen kunna hålla den. Ett första steg kan vara att plocka bort allt socker, sen all stärkelse, det kanske räcker. Jag har en kund som gick ner nästan 10 kilo bara genom att förändra det lilla.

När det gäller aktiviteter så väljer jag idag det som jag tycker är absolut roligast, för jag har insett att jag kan inte vara överallt och göra allt! Lyssna till ditt hjärta!

Kram på er!

Lämna ett svar